05-02-13

TEGENSPELEN

Alvast hier een nuttige link"http://www.bcpieterman.be/cursusteksten/tegenspelinbridge.pdf

Uitkomen is een belangrijk en dikwijls resultaat bepalend onderdeel.Ook hier zijn conventies en afspraken een hulp middel.

UItkomen met 1é 3é 5é hoogste van een reeks bv.Hier in dit artikel bekijken we de "Kantar "uitkomsten eens van nabij.

Eddie kantar was een wereld top speler uit "Santa Monica Californie" met twee wereld titels en zeer vele boeken over bridge. eddie Kantar.jpg

Eén van zijn beroemde uitkomsten ,worden ook in onze club gespeeldt ,oa Patrick en Lucien.Kantar(ookwel journalist genoemd)

Uitkomst van de 10 beloofd Boer ,ontkend de dame en beloofd Aas of Heer.Of geen enkele kaart hoger dan de 10Tegenwoordig is dit lichtjes aangepast door sommigen ,De belofte van de boer blijft maar ,bij hogerliggende honneur kan ook de dame zitten.

UItkomst van de negen beloofd  de 10 en een hogerliggende  honneur ,de boer uitgesloten.Of geen enkele kaart hoger dan de 9.

Deze uitkomsten zijn gebaseerd op lengte slagen.Het spreekt voor zich dat ze het best renderen tegen ZT kontrakten.

 

20:36 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

22-10-12

1ZT BIJ PARTNER!

En u heeft dertien punten!Gaan we nog staymannen of niemheyeren of jacobieen?Ik bied direct driezonder,vanaf 28ptn haal je meestal(en hier stop ik even ,meestal in bridge betekend niet ALTIJD.In bridge is er maar één gegeven altijd .nl troef aas is altijd slag,de andere azen zelfs in zt zijn niet altijd slag ,de kleur kan bv niet aan de bak komen.) dezelfde aantal slagen als in een troef contract.Bezit van één kaart of nul kaart kan wel verschil maken .

Ook na een gewone kleur opening, en een majeur fit ,kan de vraag zich stellen.Als één van beide handen verdeeld is nl 4-3-3-3 vooral als het de korte troef hand betreft.Al moet ik er onmiddelijk aan toevoegen en dat geld ook voor het vorige  in viertallen deze vraag zich eigenlijk niet stelt.Omdat het verschil in score amper invloed heeft.

Donderdag zaten er zo een paar spellen in dat W met verdeelde kaart moet kiezen tussen 3zt of 4 majeur.De zonder troevers trokken aan het kortste eind.

Ronny Van Doorslaer ,toch een betere speler van het waasland ,gaat nooit zonder troef als er een majeur fit is ,ook niet met verdeelde hand.Heeft u er al eens over nagedacht!

Jammer dat u lezers niet wenst de kaart verdelingen in tegeven  op de club avond .We zouden meer kunnen bestuderen.Maar ach ! u kent de giften nog allemaal van buiten ,misschien moet ik ze ook maar proberen te onthouden.


 

08:31 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

15-10-12

GECONTESTEERD BOD

Ons volgbod van 1zt  bevat 12 tot 14 ptn.Dit kost ons 9imp zaterdag.

Dat valt op in de analyse van onze kapt.Dus even uit leggen.Onze info dubbel bevat minstens 13 ptn (of 7/8 verliezers) en beloofd de andere majeur of beide majeurs in geval er een majeur is geopend .Indien de belofte niet voldaan is ,zijn 15ptn vereist en bied men de tweede beurt zonder troef.

Wat nu met dertien of twaalf punten of 14 ptn en niet de andere majeur ,dan bieden wij 1zt. Een zwakke partner (0tot5ptn )kan des gewenst gaan lopen in zijn vier of vijf kaart.

Als de tegen partij straf dubbeld(dubbels altijd bevragen) op de 1zt volgbod.Past partner met 7+ ptn.Probleem zaterdag was voor partner,wat doen met zes ptn en geen 5 kaart. Partner heeft vierkaart en stop in de kleur van de tegen partij ,komt  daar bij dat de 12 14ptn van de 1zt volger ,netjes achter de openaar zitten.

Met andere woorden ,zelfs met 18ptn nog altijd 60% dat het contract gemaakt wordt.

Komt daarbij  dat 1ztmet 19 of 20ptn zelden ,nog niet 1 op tien binnen gaat.Reden genoeg om het contract gedubbeld te laten spelen.Met uitkomst klaveren vijf vaste slagen.Als de openaar kan in gespeeld worden krijgen we één ,misschien twee harten slagen. De elliminatie mislukt echter ,resultaat 500 voor de opponents.

Mijn verdediging , als ieder artificieel bod moet geschrapt worden omdat het eens mislukt . Spelen we volgend jaar allemaal naturel.

Aan beginners wordt verkeerdelijk voor geschoteld dat 1zt een moeilijk contrakt is .Het is het gemakkelijkste contrakt. Omdat de tegen partij even veel slagen ,nl zeven moet maken in tegenspel met gedoken handen ,en de leider met open kaart.Het spelen van zonder troef ,is de moeder van alle kaartspelen nl om ter meest slagen.

Afwachten wat Steven zegt; ..en uw analyse

16:19 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (1)

13-08-12

FUCK!!! WAT NU ...

Ja wat nu een preemtieve  3opening voor uw neus .Meest voorkomende reactie van de tegenpartij !!Wel als ze met de hand door de haren strijken ,of achterover leunen ,zitten ze met een opening!!.Maar dat ter zijde , eerst even meegeven hoe wij het aanpakken .dubbel met gewone opening.Kleur bieden ; geeft bezit aan van de niet geboden kleuren bv Na 3schoppen is vier Ruiten bod een opening ,met minimum twee vier kaarten  Klaveren en Harten.Een bod van 4Harten betekend dan bezit van klaveren en ruiten (hier moet partner dan wel op 5nivo bieden )Dit kan je veranderen door in plaats van 4harten ,3Zonder te gebruiken voor de mineurs ,enz... Er zijn nog wel wat systemen voor handen ,kies iets wat je samen lekker vind.

Wat ik echter wil meegeven is mijn ervaring na 20jaar bridge .Zelden heb ik succes gehad met het bieden na een preemtief.Hoe komt dat ,laten we samen eens ontleden .Eerste obstakel ,meestal moet je spelen op vier nivo. Ten tweede je hebt bijlange niet altijd 24 punten .Ten derde meestal zit uw speelkleur in lengte tegen ,logisch als de ene kant een zeven kaart zit .Ten vierde bij de preemtieve opener zit meestal een één kaart of één nul kaart ,waardoor je al eens op een aftroever loopt van bij het begin.Neen als ik eerlijk moet zijn ,dan had passen mij een betere score opgeleverd.

Alhoewel ,in viertallen mag je toch geen manche missen zeker !!?? ...Wie heeft de oplossing ....Iets om over na te denken.

marsrover.jpg 

18:46 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (2)

22-06-12

IS DAT WEL ZO!!!

 Je partner heeft geen honneurs punten,en je moet tegen spelen.Je wil natuurlijk uw hoge kaarten in dekking houden .Je hebt een reeks in een soort ,boer ,tien  zes ,vijf.Meestal een goede start ,want als je daar een slag in kan ontwikkelen is dat meestal goed voor een top score.Wat  moedeloos denk je ,met een partner zonder azen heren of dames wordt mijn boer tien zo opgevreten.Waardeloze partner?Maar is dat wel zo. En toch partner heeft dertien kaarten ,zonder punten !De kans is dan wel groot dat er enkele tienen en negenen en achten in zijn hand zitten .

Vol vertrouwen zet je dus toch maar aan in je reeks .

Tussen kaarten zijn ook belangrijk in het spel,punten zijn geen eind station.

T' zijn de speelslagen die tellen 

ezls.jpgom te gieren.gif

 

 

15:38 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

12-06-12

Het proberen waard!

Wie twee klaveren opening alleen Forcing speelt ,dus zonder zwakke variant.Die zal aan het volgende misschien iets hebben.Wat wil je eigenlijk weten van uw partner als je twee klaveren opent. Wel ik denk dat de vraag is ,kunnen we slem of niet. Wie de originele uitvinder is van volgende conventie is niet bekend .Wie ze gepubliceerd heeft is ALBARRAN.

ALBARRAN


 

Deze conventie wordt alleen door de antwoordende hand gebruikt na partners 2 opening. Wie de conventie heeft uitgevonden is onbekend.

Albarran is een aas-tonende conventie, welke informatie verschaft voordat de 2 openaar zijn hand heeft kunnen omschrijven. De antwoorden zijn hieronder weergegeven:

Noord   Zuid   Betekenis
2   2   Ontkent een aas en toont minder dan 8 punten
    2    Belooft slechts harten aas
    2    Belooft slechts schoppen aas
    2SA   Ontkent een aas, maar toont 8 punten of meer
    3   Belooft slechts klaveren aas
    3   Belooft slechts ruiten aas
    3   Twee azen met harten aas
    3   Twee azen zonder harten aas
    3SA   drie azen

 

De opener kan nu heren vragen met 4ZT .In geval van nood kan nog op vijf hoogte gestopt worden.Alle biedingen in kleur op vier hoogte zowel door de openaar als door de antwoordder beloven sterke  vijf kaarten of meer Voor de antwoordder steeds met het bezit van het aas en heer of aas dame boer .

Wie nog meer wil weten over antwoord schema's  tik in uw zoekbalkje  antwoorden op sterke 2klaveren openingen.

Aan de slag!


 
 Albarran niet verwarren met deze DR Alban

 

 

 

 

13:49 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

24-05-12

Nog wat "openleads"

Hier nog wat soorten openingen ,neen niet die openingen!  Maar wel soorten bied openingen .Opletten er zijn er enkele normaal gezien verboden ,zoals poolse pas bv.Dit is HUM of geel systheem.

Copieer de woorden en plaats ze in uw zoekbalk.Dagen surf plezier!!verzekerd. Wie heeft al gehoord van "de crazy diamond"..

 

Personal coaching for advanced players offered - sample analysis of what you could expect here

Available for Nationals, won the 2012 Bean Red Ribbon Pairs playing Precision with a student.

 

Cool Bidding Systems

Check out these bidding systems links:

 • "Ambra" - write-up based on Garozzo's 2/1 system for the Italian 2000 World Junior Champs; why this structure hasn't dispersed out of Europe yet, I don't know; edited further by Gijs Haarlem; FD file
 • An Unassuming Club - Polish with a weak NT; an improved version with Kokish after 1C; survival tree for on-the-fly use; hyperlinked version from Bill Campbell
 • "Assiste" - by Romolo Napoletano
 • Blue Team Club - Franco's modern rewrite; FD card - or check out a characteristic Austrian version (they just love BTC in Wien)
 • Burgay Diamond - strong diamond, 2-way club, orig. 1973 version
 • Caroline Club - a canape precision
 • Dwururka - transfer opening 4-crd majors but no artificial strong opening, from Boguslaw Pazur (WBF convention card)
 • ETM Victory - excellent 5-card major, standardish system from Glen Ashton; warning: Dan-complexity level; a slightly-more-followable condensed write-up, and FD card; a different optimized (strong NT) standard is Sher-Umeno Supernatural, with GF relay;
 • F-club - hearty Scanian strong club
 • Fantoni-Nunes - mainly from the Vugraph Project's .lin files (updated but not much recently); Gerben's version with a Polish twist
 • Garozzo-DuPont - notes from observations of "papi" and "snabu" on OKB; similar to Ambra
 • Gauksrelay - Shape/Strength/Control/Spiral scan, yada yada. If you know spiral scan, that's good, because I couldn't translate the prose very well. Have a look!
 • "Have Fun with Nothing" - Henryk Mach's brainchild, simple and fun; and don't forget "4-5 or 6", just as much fun, with a little more
 • Incision - a micro-precision from Aviv Shahaf
 • Janus - 1C is strong balanced or weak unbalanced, while 1D is strong unbalanced or weak balanced; from Fried Weber
 • Kokish-Kraft notes - Kokish's own full weak NT system, 300+ pp; posted with express permission of authors
 • MAF - by Chiel Verwoest, a master html-artist, and magic acol f***er
 • Magic Diamond - strong diamond, medium club, lite openings
 • Millenium Club - Polish club (subsets all strong) with transfer responses; just 1C/1D opening modules
 • Marston's Moscito 2005 - introductory booklet off of Australian Bridge website
 • MOX-NT - attractive writeup (a la Ambra) of optimized 5M system with many strong/weak multi openings
 • Neapolitan Club - like Blue Team Club but the original off of which it was based; more explanation; best viewed in Notepad with wordwrap
 • Nightmare - or maybe "Kok-mare"; Canadian juniors Grainger-Lavee got the lowdown from Burzarotti in prep for 2005 World Junior Teams and consult science-man Kokish; good detail, about competition too;
 • NTC - very fun; Dynamic NT, lots of transfers, relays; from Misho Nedyalkov
 • OKB 2/1- OKB puts the "O" in "My G*D what a horrible software"; system is important in web bridge history; another writeup
 • Pamasso (Polski) - std. 1N, rest insane
 • Polish Club versions - see what is affecting Polish bridge (alert regulationsin Poland [Polski])
 • Power Precision - Eugene Hung's great notes from the book by Sontag and Weichsel; FD card;
 • Revision Club - good writeup of a precision; 4th edition (John Montgomery)
 • Rigal Precision - from Barry Rigal's excellent book Precision in the '90's
 • Roadmap - nice document of a good weak NT system; from Francesco Sallustio
 • Roman Club - summarized by Allen Miller; another version from Graz, Austria (a whole club plays it there); Belladonna's 1986 update
 • Romex - many very strong openings based on losers and controls
 • Shark - very light 1M opening canape, strong club, simple
 • Sher-Neill Canape Precision - it's all fun and games until someone gets hurt... then it's just fun
 • SPREAD and SCREAM - by Mark Abraham
 • Superlambda - Polish forcing pass system; interesting but lacks some interference and relay-break notes;
 • SuperPrecision - ... but you can pay 2 old dogs to pretend to make up new tricks (lots of obvious bidding sequences)
 • Swan 4.0 and Zebra - weak/strong clubs, detailed write-ups; less daring than Tangerine
 • Tangerine Club - 1C = 8-9 bal. or 15+, very fun; the most entertaining original document zipped PostScript(you'll need Ghostview if you don't have it already)
 • "Terrorist" Moscito - relays; Bo-Yin's complex write-up; GIB plays this too
 • Toad Club -(updated again) relay precision from Jim Griffin
 • TOSR- lost original html files, here's a good reboot; FD card
 • Transfer system - from Salvador Assael
 • Tres Boof (Todd's writeup) - Moscito relays, forcing pass, 1H fert bid; Todd has added improving tweaks: Dejeuner
 • Ultimate Club - A great drug. Has won a Bermuda Bowl without Meckwell or Garadonna!
 • Ultra Club - canape with lots of science; FD card
 • Vanilla Symmetric Relays - Alan Truscott's notes
 • Viking Club - Official website with notes.
 • Volmac Precision - incomplete notes; apparently what Garozzo tried to teach Snabu originally in the 80's
 • Washington Standard - solid tournament-quality 2/1 system from Steve Robinson; FD card;
 • Webertreff - lots of canape, some relays; good competitive agreements; also from F.W. above

12:59 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

18-05-12

Mode komt steeds terug!

Af en toe hoor je het aan de bridge tafel,wij spelen canapé. ! Toen ik het voor het eerst hoorde ,dacht ik  wij thuis ook ,maar vroeger veel meer als nu! 

In bridge wordt met canapé een conventie aangeduid waarbij een speler zijn langste kleur eerst met zijn tweede bod aangeeft. Dit principe vormt de basis van verschillende Europese biedsystemen. Het concept wordt toegeschreven aan de Fransman Pierre Albaran.    Maar het is al veel ouder, het werd voor het eerst benoemd door Vanderbilt  een amerikaan in de jaren 30'. Waaar gaat het hem in hoofdzaak over, met een gemiddelde opening van 12 a 14 ptn open je met uw hoogste kleur en noem je uw tweede lagere kleur tweedes ,ook al is de eerste kleur een vier kaart en de tweede een vijfkaart.Heb je overwaarde  15 +++Dan begin je met de laagste kleur en dan de tweede hogere kleur ook al is de eerste een vierkaart en de tweede een vijfkaart.   u zal opgemerkt hebben dat het iets gemakkelijker bied ,dan het reverse bod ,met veel strengere voorwaarden. Wie valt op canapé  let op altijd allerteren. of tenminste de tegen partij waarschuwen bij het begin.  Verder bieden , herhaal je uw eerste kleur dan was het toch een vijfkaart . herhaal je uw tweede dan is dat de vijfkaart.Bied je zonder dan is een vier vier mogelijk.  Let op dit is slechts één mogelijkheid van  de vele vervolg biedingen . Dus goed afspreken met partner en  ,uitgebreid zoeken in uw zoek machine  "hot bot , google , yahoo 

soorten canapé

canapé.jpgof  canapé2.jpg

 

 

10:33 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

17-04-12

Vrienden let eens even op, zet het werken nu maar stop , hier komt....

De bridge grootheden ,Stayman ,Forch, Reese en nog andere  coryfeeen , vonden decenia  , na culbertson .Dat de loosing trick van gray en Summary ,eigenlijk teveel  onrecht was aan gedaan .Na wat brain stormen in engelse prive salons ,vroegen zei de wereld bridge federatie , een aanpassing te overwegen met betrekking tot de "Opening leads" .

Daarom stelden ze , de regel van 18 voor .De som van de twee langste  kleuren plus het aantal  honneur punten moet 18 zijn . Dan mag men openen op 1nivo.Wie dit even uit test (jullie doen dat zeker allemaal )  .Deel een boek kaarten  en  haal er de handen uit die voldoen aan de regel van 18 , en u zal merken ,dat we verduiveld dicht bij de loosing trick opening lead zitten.

Wanneer gebruiken !, ?  mijn persoonlijke  mening , sta mij toe!!Dank u ,ik gebruik het alleen in derde hand na een pas , pas. Waarom , omdat het flink kan tegenvallen als je in zondertroef beland.Na een eerste pas van partner ,heb je echter een betere controle , over het eind contract.Als je toch grote fan bent (ons pierre,en patrick b bv)  zorg dan dat je op één of andere manier ,partner kan attent maken weg te blijven van ZT contracten.

Zeer nuttig is de regel van 18 zeker ,voor wie zwakke twee ,muiderberg enz... speelt .sommige handen met 10 of 11 ,zelfs met negen punten kunnen dikwijls beter op 1 niv geopend worden.

Aan de slag en  succes.

regel van 5 sec.jpgDe regel van 5sec.

Niet meer consumeren als het 5sec op de grond ligt!

 

19:09 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

16-04-12

AANLOOP NAAR "DE REGEL VAN 18"

Onze bridge punten telling om te openen  ,komt oorspronkelijk  uit America  , en is bestudeert  en  uitgewerkt door  Wiskundigen aan de universiteit van Boston. Milton en Works  ,hoge kaarten telling .Deze werd  beschreven  en  gehomologeerd  door   Goren   , die  als  diplomaat  een  wereld bridge  reglement maakte  , waarin  slechts met minimum  12chp   mag  geopend worden op 1 nivo.

Meteen  werd een lange strijd beslecht  ,met die andere twee  grootheden   en eveneens wiskundigen  ,van de universiteit van  Chicago   nl Grey en Summary, welke een opening systeem hadden gebaseerd op ,verlies kaarten “Loosing tricks”  Hierbij werd geopend vanaf  maximum 7 verliezers  . Azen ,Heren ,dames zijn winnaars . 

Beide systemen  konden aan de bridge tafel ,geen afstand nemen van elkaar. Tot de heren Goren en ook  Culbertson   (mr en mevr)  die dicht bij het witte huis stonden (we spreken over de jaren 1920) De internationale contract bridge federatie  oprichten.

De loosing trick wordt gebruikt  ,alleen voor troef contracten, en heeft een veel grotere  zekerheid ,dan de  gewone puntentelling .Alle goede spelers gebruiken dit als   basis voor het bepalen van hun eind contracten.  Grote bridge docenten  ,doen pogingen om  de loosing tricks om te zetten in punten  bv ; single is 2ptn  renonce 4ptn  enz . Maar zoals vaak is het origineel  het beste .

Voordeel  van de gewone  puntentelling zit in het zondertroef spelen , het spreekt van zelf  dat een  single kaart   ,in tegen stelling tot een troef contract  nu in zondertroef een serieuze   min waarde heeft.   Meteen heeft u  een groot aandacht punt  bij het bestuderen van de regel van 18.

aanloop naar hoger.jpgaanloop naarhoger spel!


 

 

 

19:15 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

11-04-12

Inverted Minor!

Het gonst van de conventies in de lokerse bridge club.Men is het blijkbaar bue altijd verliezen ,en niet in de bieding geraken door de tegenstanders!! Ondertussen  zitten er niet zoveel absolute beginners in ons club.Het gros van de roedel zijn jaarlingen ,drie jaar of meer.Normaal dat men zijn horizonten verlegd !! Ik ben de eerste om het toe te juichen ,de conventie op het ogenblik volop in de mond is "INVERTED  MINOR"  snel intikken in uw zoek machine en opsake daar krijg je de uitleg ,met voorbeelden....

Toch verdient deze conventie  enige omzichtigheid voor de gebruikers .De inverted minor staat niet op zich zelf,ze hoort thuis in een totaal systeem.Bv zeer goed bruikbaar in hoge kaart vijf met langste minuer.Het  bieden van de 5kaart minuer door de antwoorder legt direkt een fit vast in de kleur en geeft forcing kracht op een laag nivo.Meteen heeft u het doel van de conventie mee.

Inverted minor  is uitnodiging om een minuer  kontrakt te spelen met nog een grote biedruimte om te onderzoeken of een ZT kontrakt niet mogelijk is . Moet je trouwens altijd doen als je meent een minuer manche te spelen.Inverted minor zegt in feite" partner t'is in de minuers of zonder troef".

Het is een groot verschil dezelfde manche punten schrijven met 9 speelslagen of in het geval van 5kl of5ru 11slagen.

Ondertussen  is al iets nieuws in zwang , nl het 2klaveren antwoord altijd als forcing bod .twee klaveren antwoord zegt niets van de klaveren ,maar geeft minstens 10ptn. Voor de spelers van moerbeke is dit laatste basis !

Inverted minor werkt ook zeer goed  als je alles van vier speelt,het kan dan al met een vierkaart!

Voor de volledige uitleg ,en nog veel meer, zelf aktief zoeken op het world wide net!

Voor wie 5kaart hoog speelt met ruiten van vier ,is deze conventie geen aanrader.(mening van hubble). 

overbeladen.jpgopletten met conventies voor overbelading!!

 

08:30 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

08-04-12

Leidzaam ondergaan!! natuurlijk niet!

Na  2a3 jaar nog steeds last van het in de bieding komen,na een conventie van de tegen partij?  Reeds in veel vroegere tijden verschenen, maar goed om nog eens te herhalen. Maak een onderscheid tussen conventionele biedingen die  ofwel alleen maar sterk zijn(de traditionele cursus openingen op 2 nivo) , of de moderne biedingen die ook een zwakke variant bevatten.

Dit collum gaat over de moderne variant, zeg maar de ,Multi's ,muider bergen en dalen,enzo..

Eerst enkele basis bied principes die je best hanteert!

 We bieden niet ZWAK op zwak.

Wie zijn mond dus open doet na een zwakke opening (heeft best zijn tanden gepoetst er bestaan diverse middelen in de handel ,zelfs machinale poets werk tuigen) , bieden na een zwakke opening toont openings kracht.

Is de bieding conventioneel bv 2 kl multi, of 2ruiten multi.

Dan is DUBBEL openings kracht met een lengte of sterkte in de geboden kleur.

Een kleur bieden is openings kracht  ,met een vijf kaart ( als ge met mij speelt ,mag het met vier, als arbeider kijk je niet op een puntje of kaartje minder) 

Belangrijk ,laat u niet afschrikken door de beloftes van de openaar .Bv Rony opent 2 Klaveren , zijn partner  Justin  Bieber allerteert en zegt op uw vraag naar de betekenis  ,kan zwak zijn met minstens vierkaart in harten en schoppen. Of sterk in een kleur.

Noem  nu  gerust uw vier of vijfkaart harten schoppen met 12ptn.

Waarom  niet bang zijn , u weet dat er vier kunnen tegenzitten, u weet zelfs zeker waar ze zitten.

Nog een reden om te stoppen met het bange meisje te spelen, nl Aan de andere tafel speelt  Fanny met  Ben Afflick , tegen  Santorium en  vicky leandros.Zij spelen de conventie niet. Dus fanny zit daar ook  in een contract met  vier troeven tegen , maar zij weet niet waar ze zitten.

Ben je nu heel sterk , meer dan vijftien punten , kom dan in de bieding met 2zonder, uw partner weet nu direkt dat u sterk bent.

Bij dit laatste ,zijn helaas enkele verdere afspraken nodig bv ,beloofd de 2zt automatisch een stop in de geboden kleur ,of  geef je gewoon uw punten met alle mogelijke verdelingen (ik opteer voor dit laatste omdat conventies tot doel hebben ,het bieden van de tegenpartij te  ontregelen, kunst is zo snel mogelijk  in de bieding te komen)                                                                      Uiteraard  is dit concept ,maar een begin.Kwestie van het spel toch al iets actiever te beleven. In een vast partner ship ,zal een verdediging gemaakt worden ,verschillend naar gelang de conventie. 

Neem dit alvast mee, nu donderdag  en aub !!!stop met bange blanke man te spelen!

niet bang zijn.jpg 

 

11:29 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

22-03-12

Oef .!.

Dan toch niet de laatste,maar het kan(moet) zeker beter.Goed bladzijde draaien zeker.

Misschien een goed idee ,om wat basis principes te herhalen met het oog op betere resultaten. Een beetje suggesties  ,zaken om over te praten  aansluitend op de aankomende conventie boom.

Hoe scoor je in bridge!!

1.Door speelslagen te maken,zowel als leider of als tegenspeler!

2.Door het juiste speelkontrakt te vinden en het juiste aantal slagen te voorspellen. (En hier zijn we) 

            We krijgen in bridge HULP middelen om de twee hogere doelen te bereiken.Namelijk we mogen eindeloos door bieden ,kaart kleuren noemen in stijgende lijn tot er driemaal na elkaar gepast is.

              Conventies ,geven extra betekenisen  aan biedingen ,dit om de kaartverdeling te omschrijven ,of vragen te stellen aan partner.Belangrijk is biedingen zijn HULPMIDDELEN .Je scoort niets met de perfecte bieding.Let op de juiste bieding zet u meestal in het juiste speelkontrakt ,en voor een slechte bieding ,geld het omgekeerde.

      SCOREN begint pas na de bieding.

contract.jpg

 

  

13:58 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

29-02-12

CONVENTIES!

Niet al koek en ei ,conventies hebben ook nadelen.Je bent zowieso  een aantal natuurlijke biedingen kwijt.Dit kan je dan opvangen door alweer nieuwe conventies! Veel hangt af van de frequentie waarop je bridge speelt in de week.

Speel je maar één keer in de week ,dan kan het gebeuren dat conventies je meer parten spelen dan je lief is!Trouwens weten jullie waarvan het woord parten spelen in de betekenis van vervelend hinderlijk  storend, afkomstig is. Parten is afgeleid van Parthen , een stam  uit het perzische rijk .Die ten tijde van de romeinse overheersing  behoorlijk weerstand boden , verschillende keizers beten hun tanden stuk op  deze taaie krijgslieden . Alhoewel  Trajanus en later Severus  ,er in slaagden hun hoofdstad ,ctesiphon te veroveren kwamen ze steeds weer terug  de romeinen parten spelen.

Laat  ons besluiten  conventies  gebruiken als het niet anders kan .Het is een beetje als vrijen  met een condoom ,noodzakelijk  zeker ! maar het is leuker zonder!

Wat veel belangrijker is ,de kennis van de onderscheiden conventies ,niet om ze allemaal te spelen ,maar om u  er tegen te WAPENEN.

wordt vervolgd (misschien op de nieuwe  website)

Ctesiphon.jpg

 

18:52 Gepost door rene naessens in .BRIDGE CLUB LOKEREN, BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

eens vanuit een andere hoek

Donderdag vast in zeebrugge ,sorry fanny ,dit moet ik goed maken .

Toch terug tien tafels  heb ik gehoord .En we vieren alweer een kampioen.voor het koningschap wordt het steeds spannender.Kan luc het volhouden daar eenzaam aan de top.

Maar even ernstig nu.

Straks begint een vervolmaking ,over conventies enzo..!

Hubble geeft u zijn visie ,misschien nuttig om straks mee tenemen naar de les bij marcel.

Een conventie ,heeft een doel, door middel van biedingen informatie verkrijgen of geven over een speciale kaart verdeling ,of meer info over een geboden  kleur,of de sterkte van de hand omschrijven

Het is evident ,dat men een conventie alleen gebruikt ,als men via de natuurlijke weg  dreigt er niet te geraken.

De opbouw van een conventie , is een vraag stelling , of ,een verplichte   keuze die men zijn partner oplegt. Dit betekend dat de start van de conventie een zo laag mogelijk bod is ,dit om partner voldoende antwoord ruimte te laten .

Meestal is het zo dat het laagst mogelijke bod van de antwoorder een ontkenning  van de vraag, of een zwakte aangeeft.

In deze logica ,is een vroegere TIP hier verschenen ,namelijk  als men bij partners bod een conventie vermoed ,en men is de antwoorden vergeten ,NIET PASSEN maar ...juist ..u weet het nog ..geef hetLAAGSTE MOGELIJKE BOD.

wordt vervolgd.

word vervolgd.jpg

 

18:41 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

17-01-12

PSYCHICK..PSYCHIK..!?PSSST...PSYSSISSI ..K

Om de zoveel tijd ,komt hij eens om de hoek. De psychische bieding.Wat is dat nu ,wel een psychic bod ,is een bieding die dermate afwijkt van zijn originele betekenis ,dat de rest van de spelers aan tafel ,OOK partner een compleet verkeerd beeld van uw kaart verdeling hebben.

Een voorbeeldje u opent 1ZT met 5punten.

Of wat meestal voorkomt ,u bied 1schoppen met 0 of1 schopje.

Let op wanneer partner ,dermate reageert op uw bieding dat er een vermoeden is van voor kennis.Dan zal u een onprettige straf te beurt vallen.

Dus de eerste maal ,dat u een psychick bod doet ,zal u niet bestraft worden.Wel zal u naam genoteerd worden,voor het geval u het nog eens zou doen.  Let op de marge tussen misleiden en BEDRIEGEN  is zeer dun !

In lokeren in een ver verleden is er een geweldig leuke psychick geboden door Droesbeke Patrick ,op een opening van MULTI 2 RUITEN (welke een zwakke twee majeur kon bevatten) volgde Patrick met 2 schoppen ,hij had zelf één schoppen envijf of zes harten. De partner van de multi opener ,was nu bijna zeker dat zijn partner met een zwakke twee harten had geopend!!!

Het kan eens leuk uitpakken !!!MAAR

1; Op ons clubavond  is het VERBODEN   VERBODEN

2; Als je het doet,dan moet het voor de eerste plaats zijn ,in andere gevallen is het gewoon ,uw tegenstanders een klo....  aftrekken.

3;Het blijft bedriegen en u zal dan ook moeten leven met het etiquette BEDRIEGER.

4; Een leuke variant voor de dames ,is fysIek  bieden.

fysiek.jpg

 

 

22:31 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

30-12-11

INTRESSANT!!

Voor  de lokeren2 ers ,en voor wie het nog niet wist.

De mening van Henk

enk Uijterwaal
Profiel weergeven

Meer opties 28 dec, 10:26 

 

 

On 27/12/2011 15:36, rena wrote:
> Waarschijnlijk is deze discussie een oude koe .Maar ik vond niet
> direkt iets bruikbaars in het archief.
> Aanleiding voor mijn vraag is een viertallen wedstrijd.De tegenstander
> opent in derde hand na pas pas 3RU.Natuurlijke preemtief met zeven
> kaart en max 10ptn volgens systeem kaart.
> Wij belanden in een 3SA kontrakt.(not done ik weet het). Ook aan de
> andere tafel wordt 3SA geboden .
> Ik speel min één omdat ik mij baseer op het maximum van 10ptn ,bij de
> preemtiever.
> Deze heeft echter dertien punten!
> Beschouw het voorgaande als inleiding , mijn vraag is ; Mag dit
> reglementair , derde handse afwijking omdat partner voor gepast heeft.

Ja, dat mag. Meer algemeen: je mag er rekening mee houden dat partner
al voorgepast heeft bij de keuze van je opening, een lichtere opening
op 1 niveau in 3e hand of een zwaardere preempt vallen gewoon onder
common sense. Het wordt pas anders als je afspreekt om b.v. systematisch
alle 8 punts handen in 3e hand te openen, dat moet je natuurlijk wel
op de systeemkaart zetten maar dit lijkt hier niet het geval te zijn.
 
> Mijn vraag is ,mag dergelijke afwijking in derde hand ook met 'zwakke
> twee,muiderberg,multi2kl met zwakke variant.
 
Ja. Muiderberg is een klein beetje een uitzondering. De distributie moet
daar precies een 5 kaart hoog en een 4+ kaart laag zijn, doe je het in 3e
hand ook met 6-4, 5-3, 5-4 hoog of wat dan ook, dan mag je het geen
Muiderberg meer noemen. Je mag het wel spelen, maar moet dan expliciet
zeggen wat de kleurlengtes zijn.

Henk

--
---------------------------------------------------------------------------­---
Henk Uijterwaal Email: henk(at)uijterwaal.nl
http://www.uijterwaal.nl
Phone: +31.6.55861746
---------------------------------------------------------------------------­---

There appears to have been a collective retreat from reality that day.
(John Glanfield, on an engineering project)

 

 

14:05 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

25-10-11

KAART GETOOND!

Naast de specifieke regelgeving over het voortijdig uitkomen met een zichtbare kaart .Is er ook het toevallig vallen van een kleine kaart (geen honneur) of het dubbel trekken van twee kaarten ,kortom zaken die vallen onder de technische term kleine strafkaart.Sportief en eervol zoals we zijn ,weigeren we deze kaart terug tenemen en laten ze op tafel horizontaal liggen.Bedoeling is deze kleine strafkaart (roep arbiter of wedstrijd leider bij twijfel).zo snel als mogelijk bij of voor te spelen.En juist hier is een  hardnekkig misverstand zich aan  het nestelen in de club.    Er is namelijk een belangrijke regel die zegt dat de kleine strafkaart niet MOET bijgespeeld of voorgespeeld worden als een  HONNEUR kaart van de zelfde soort uit de hand kan gespeeld worden.(let op 10 is ook honneur)

Artikel 50C blz 65 van het spelregels boekje(laatste versie 2007).

Maingain: "Elke partij moet kaarten op tafel leggen"

 

© photo news

 

Het is tijd dat elke partij haar kaarten op tafel legt zodat we kunnen zien of men nog in staat is de staat de essentiële prerogatieven te geven die ze aan de verschillende bestuursniveaus kan opleggen.

 

 

 

04:26 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

10-10-11

Wachten op uitslag!

In afwachting van de uitslag van donderdag 6 oktober, wie kan mij er ene doorsturen.Web site en clubklassement is teamwork , heeft iemand zo een "usb sticky" Als ik er niet ben ,kan je mij dan  de uitslag door mailen.

Lees de reactie  van roger op "geslagen hond bijt hard" Daar vind je nog wat meer uitleg over dubbels.Om  de dubbels af te sluiten ,krijg je nog de takeout double

Alweer zijn afspraken op voorhand nodig, bv hoe hoog speel je takeout tot 2schop?  Op 1nivo is dit hetzelfde voor de info double ,je mag niet passen ,tenzij de tegenstander voor je bied natuurlijk. Hier een voorbeeld van Kees sint, waarop het misliep  omdat de partner paste met zwakke hand

Dieptepunt bereikt

 

Graag uw mening over het bieden met deze zuidhand.

 

  8 6 3  
V 9 5 4
10 7 2
H 6 4

 

West Noord Oost Zuid
1 doublet pas pas
pas      

 


Contract werd gemaakt; absolute zero voor NZ.
Oost merkte op dat het verboden is te passen op een informatiedoublet. West deed een duit in het zakje door zuid aan te bevelen voortaan de langste kleur te bieden.
Omdat respons op een informatiedoublet volgens de regels niet verplicht is, liet zuid zich geen complex aanpraten. Immers, met welk bod dan ook zouden zowel partner als tegenstrevers op het verkeerde been zijn gezet want 1SA belooft 6-9 punten en 1 suggereert een vierkaart.
Kunt u met zuid meevoelen?


Ted B. te R.

Antwoord Nee. 'A takeout double has to be taken out', predikte de legendarische Amerikaan Edgar Kaplan lang geleden al.
Bieden dus, 1 of 1SA. Mijn voorkeur gaat uit naar 1SA.

Ps, mijn voorkeur en hopelijk die van Rudy ook! gaat uit naar 1sch (voor 1zt prefereer ik minstens zeven punten) Alhoewel de zaterdag in de club ,ga ik graag voor een spannend spelletje met wat passie ,en dan is pas van zuid leuk meegenomen!

15:32 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (1)

05-10-11

dubbel die veel vertelt!

Nog zo een belangrijke dubbel is deze. U opent 1Ruiten in OOst   .Naast u zit Justine Beaver  en die volgt met 2kaveren ,Uw partner orlando bloom legt nu een dubbel.Wat weet je nu allemaal!! .Orlando bied geen harten of schoppen.Dus een vijfkaart met 8ptn of meer in de majeurs heeft hij niet.Een vijfkaart met 6/7 ptn kan wel nog.Of 4 kaart beide majeurs vanaf 6ptn kan ook. Veel zekerheden hebben we niet .Toch even samen zitten met partner ,om duidelijkheid te scheppen. Hier enkele gerichte vragen  ,Kan 2klaveren dubbel straf zijn?

Bieden we met klaveren stop en10/11ptn  2ZT in gegeven situatie . 

Ontkennen we dan 4kaart H of SCH of kan het nog ? Wat doet Orlando met 12ptn of meer? Bied hij dan meteen 3ZT (met kl stop ) en 3kl met 12ptn of meer zonder kl stop?

Of is de cuebid van 3kl 15pt of meer?

Zitten al deze mogelijkheden in Orlando zijn dubbel ? Deze zaken zijn moeilijk in cursus vorm aan te bieden ,omdat de mogelijkheden  van interpretatie  divers zijn.Daarom zijn in een vast partner ship en een niet vast ook ,elementaire afspraken nodig.Daarom is het ook zo belangrijk uitleg te vragen aan de tegenpartij over de meest ordinaire dubbel ,want dubbels mogen niet geallerteerd worden.

Een goed vast partner ship met dito systheem ,beperkt zich niet tot cursus materie in de zin van,wat spelen we ;zwakke twee,unusual, de multi's . Neen het vraagt tijd en geduld en doorpraten van situatie's , . 

Als twee mensen veel tijd en arbeid hebben gestoken in het uitwerken van een biedkader .Is het zeer frustrerend te moeten horen  , dat ze hun product niet mogen gebruiken . 

 harten.jpg                                                      

15:20 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

DARK SIDE OF THE MOON

Soms zit de kaartverdeling van partner aan de donkere kant van de maan.voor alles wordt in bridge een oplossing gezocht.Wie met berry tegen de jack computers speelt, die krijgt regelmatig het "beschermend doublet" om de horen.

Nederlanders geven graag zelf een naam aan bridge termen.Omdat we zouden denken dat zij het allemaal zelf hebben uit gevonden.Maar tot daar. beschermend doublet ,of in ons contrijen meer gebruikt het optioneel doublet.

Dit doublet geeft partner een beeld van uw hand ,als uw biedruimte is weg genomen. Even een vb ,van een "copy book" beschermend doublet .Grace zit O en opent 1HARTEN partner Richard Gere heeft 13ptn en alleen een vierkaart harten en klaveren.NZ spelen NEGATIEF DUBBEL  Dit betekend als Z(partner) dubbelt hij een opening heeft en 4kaart schoppen, of indien geen vier kaart schoppen ,dan wel 15/16ptn.

Zuid geeft dus Pas met zijn veertien punten .West Charlet Johansson past ook. In noord heb je 8ptn. De pas van West traceert Charlet hem op mider dan 5ptn. Partner zuid moet dus over een aantal punten beschikken.misschien heeft zuid wel een straf pas hand!Noord legt nu best een dubbel (beschermd doublet is een vierde hand dubbel na een pas van partner) .Het kind heeft vele namen ,ook het heropenings doublet zit in de zelfde sfeer.

Het beschermend doublet ,geeft partner de kans ,om met een moeilijke biedhand in de bieding te komen ,of eventueel zelfs op laag biednivo het beschermend of optioneel doublet te converteren naar een straf doublet.

Onbelangrijke tip!(Met Rudy spelen wij het 1zt volgbod 12tot14ptn) Met de hand van Richard ,volgen wij met 1ZT. there is no darkside of the moon....real  its only   dark

 

14:15 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

15-08-11

MULTI'S 2 OPENINGEN

Multi 2klaveren en 2ruiten openingen bevatten de sterke standaard 2klaveren openingen , maar bevatten ook zwakke biedingen.Deze variant brengt hen meteen onder in de bruine biedsysthemen.Ze zijn zwak of sterk en er is geen kleur bekend.

Omdat deze biedingen zeer gedokumenteerd zijn (boeken ,internet,tijdschriften)en vanwege hun degelijkheid vrij algemeen verspreid zijn ,heeft de wereld bridge federatie beslist deze per uitzondering toe te laten ,naast de rode systhemen.

Wenst u meer te weten over deze biedingen typ in uw zoekbalk "kaarten bridge multi 2klaveren" of 2ruiten.U bent nu een paar uurtjes zoet!

Kort samen gevat en veel voorkomend;2klaveren opening  kan zwak zijn met ruiten of met beide hoge kleuren  of sterke handen (zoals in cursus)

                                                       2ruiten opening kan zwak zijn met zes kaart harten of schoppen(de zwakke twee) ofwel manche forcing (zoals cursus 2klaveren)

Het spreekt voor zich dat de zwakke mogelijkheden het meest voorkomen.Onderneem zeker een actie als u 13ptn hebt na zo een opening van de tegenpartij. Vraag uitvoerig uitleg aan een gevorderde speler uit uw club ,die uw vertrouwen geniet of aan uw leraar heeft u een vaste bridge partner ,vraag het dan samen.   

15:11 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap | Permalink | Commentaren (0)

DODELIJKE OPENING VOOR BEGINNERS "MULTI 2"

Eerst iets over de conventie kleuren.Afspraken die afwijken van de standaard biedsystemen hebben een kleur.Blauw en groen zijn standaard systemen die je normaal in de opleiding leertbv stayman. De rode systhemen zijn bied afspraken die met een vaste partner overeen gekomen worden.Van de rode systhemen is er ruim voldoende dokumentatie te vinden ,ze zijn ook onder de gevorderden zodanig verspreid dat ze bijna standaard zijn. enkele voorbeelden die je als jaarling toch ook zou moeten kennen ,muiderberg, gesthem,landy.Deze conventies zijn zo opgevat dat bij een correcte uitleg alles snel duidelijk is.

Bruine systhemen daarentegen ,kunnen zwak zijn of sterk de kleur of klleuren zijn niet bepaald.Deze combinaties geven zich alleen bloot op het einde van de bieding.De tegen partij kan alleen reageren als de feiten bekend zijn.Maar zoals in het echte leven geldt ook in de sport, wie enkel reageert op de feiten is feitelijk telaat!Deze bruine systhemen worden meestal verboden op club toernooien ze zijn wel toegelaten op officiele kampioenschappen.Toegelaten of niet wordt steeds gemeld bij aanvang van het toernooi. Gele systhemen zijn totaal afwijkend van de standaard bridge. bv Sterke pas en zwakke 1openingen. Meer info over de kleur van conventies kan je zoeken op de website van de vbl competitie  ..reglementen..biedsystemen

14:44 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap | Permalink | Commentaren (0)

12-07-11

roudinesco

U heeft de vraag misschien al gekregen aan ons bridge tafels ,speelt u "Roudinesco". U antwoord dan steevast  met ..heu..neen ik speel met jannic ,of met mitta ,of kenzie of sellah, of misschien gewoon met paul of pipa.Maar dat is de vraag niet natuurlijk .Wel of u de conventie "roudinesco speelt?. Daarover verder iets meer. Maar eerst wie is die meneer JM Roudinesco wel de bridger roudinesco is vooral bekend omdat hij samen met H Kesley (niet verwarren met Kelsey ,want die heeft ook conventies) .Neen die twee heren hebben een boek geschreven over kansberekeningen en waarschijnlijkheden in bridge!Zij hebben zo een 127 standaard speelfiguren te boek gezet ,die een zeer grote kans op slagen hebben. U moet maar eens in google of hotbot,of yahoo .Roudinesco intikken en u komt er zo terecht.

Dan nu de conventie.Volgens Berry Westra om u te plezieren. Let op voor berry is het manche forcing. In de praktijk kan het ook wat zwakker wel goed afspreken met partner.En let op in het gebruik met een ZT verdeling niet zo intressant.

Checkback Stayman

Bron: Divers

Ceckback Stayman (Ook wel Crowhurst of Superstayman) is een variant van Stayman, de naam zegt het eigenlijk al. Ceckback Stayman wordt gebruikt na een 1 SA herbieding van partner en wordt alléén toegepast als er manche-interesse is. Het is de bedoeling dat de openaar vertelt of hij een minimale of maximale 1 SA rebid heeft. Met 2 informeert de antwoordende hand naar het bezit in de hoge kleuren (ongeboden 4 kaart of een 3 kaart steun in de kleur die de antwoorder eventueel geboden heeft). In de varianten van Checkback Stayman geeft de openaar na 2 eerst of tegelijkertijd zijn puntenkracht aan. 

Checkback Stayman en variaties erop staan ook bekend onder diverse andere namen, waaronder "Crowhurst", "Roudinesco" en "New minor forcing" (in dit laatste is na een 1-opening 2 het vraagbod).

Het onderstaande schema voor en is volgens Berry het eenvoudigst:

1

1

 
1 SA 2  
/
2 =  Minimaal en geen 3 kaart
2 =  Minimaal en 3 kaart
2 SA =  Maximaal doubleton
3 =  Maximaal en 3 kaart
/
1 1  
1 SA 2  
/
2 =  Minimaal en geen 3 kaart
2 =  Minimaal en 3 kaart
2 SA =  Maximaal doubleton
3 =  Maximaal en 3 kaart

21:12 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

05-07-11

GESLAAGDE KROEGENTOCHT!

In memorial "Andre haentjens"fiets kroegentocht ! zo zouden we hem kunnen noemen .Want andre was een aantal jaren fervent fietser. De eerste fiets tochten werden trouwens door hem en vriend roger in elkaar gebokst in een vorige eeuw.Bekaert Patrick bleek goed hersteld van opdoffer vorige donderdag en fietste samen met oud voorzitter Magerman Luc zich naar een schitterende eerste plaats.

Mooi bridge doordenkertje ,die eerste gift van de winnaars.                            opening 1klaveren     - antwoord 1ruiten   opener   2schoppen              antwoorder bied nu 3klaveren!!

Op het eerste zicht is de drieklaveren van de antwoorder  ,minimaal en om te spelen.In de praktijk had de antwoorder 11ptn. Fout zal u zeggen , ..alhoewel kan de drie klaveren bieding niet anders gelezen worden .namelijk een uitnodiging naar de opener om te kiezen tussen 3ZT of een klaveren kontrakt?of de opener de kans laten vierde kleur harten te bieden. Trouwens is de reverse bieding van 2schoppen niet al meteen manche forcing.

De geleidelijke  bieding naar drie nivo ,kan je bv altijd als ronde forcing zien. De zwakke biedingen worden dan met sprong gedaan ,bv opener 1RUITEN  antwoorder onmiddelijk 3RUITEN.  De moeite om eens over te denken vind u ook niet!   

07:20 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (2)

12-02-11

OP DE PLEE

Vroeger bij ons thuis op dn buiten , stond het toilet buiten tussen de stalling.Toilet papier werdt vervangen door ,oude kranten .Daar heb ik eigenlijk leren lezen!Nu begrijpt u mijn beperkt nivo!Maar goed het toilet papier deed ook bij ons zijn intrede ,maar de lees gewoonte bleef.Nu ligt bij ons bridge magazine op het toilet kastje . deze maand weer razend interessant voor de gemiddelde bridger. Ga eens naar blz9 probleem 4.                                        

Met berry's pas heb ik toch wat moeite  een twee schop  lijkt mij toch niet zo kwaad.    alhoewel met slechts 1schopje en 5ruiten loopt partner misschien naar een drie ruitenbod.  Maar wat denkt U hiervan.....

 boeren toilet.jpg

11:15 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap, Web | Permalink | Commentaren (0)

28-01-11

WEETJES EN DENKERS

 

 

DE ZEVEN VAN LUC EN "EXCLUSION"

Donderdag  kregen we Roger en Luc aan ons tafel. Nationalers aan tafel betekend hoog spel.Na het vinden van de schoppen fit . Gaat luc over tot het slem onderzoek. Via 4zt troef (RKC) dit betekend troef heer wordt als vijfde AAS geteld . Luc krijgt van Roger twee Azen en troef vrouw. Twee azen betekend dus ofwel één AAS met schoppen Heer en Dame ofwel twee echte Azen zonder schoppen Heer. Luc zelf heeft in de hand NUL Klaveren . Dit betekend als klaver AAS bij de tegen partij zit er een full control is over het spel. Dus kan er zeven geboden worden . In het andere geval Klaveren Aas bij Roger ,zit schoppen Heer buiten . Luc gaat voor zeven schoppen en schoppen Heer komt mee bij de eerste troef ronde ,..zeven gemaakt.    Proficiat !

Maar kan het nog fijner .  Ja   eigenlijk heeft luc geen intresse in klaveren AAS . Via "exclusion azen vraag " kan hij dit perfect weten . Na het vinden van een fit is het bieden op vijf nivo azen vraag  met uitsluiting van de geboden kleur. In dit geval  is het bieden van vijf klaveren  azen vraag met uitsluiting van Klaveren Aas. Vermits Roger schoppen Heer mist ,zou hij luc slechts één AAS geven.

Merk op dat ook troef vrouw nu niet kan meegegeven worden . .. Zou luc nu nog zeven bieden ...

Of  anders  Fijn  ,kan ook te fijn!

Allemaal nu naar de Google Balk en tik in Bridge exclusion  azenvraag.             Klik ook eens op Kickback blackwood   maar ga zeker zitten  ... kwestie van het mogelijk duizelen...


10:05 Gepost door rene in bridge, Web | Permalink | Commentaren (1) | Email dit |  Facebook

 

24-10-10

OVER "REVERSE" ONZIN EN BIEDVERANTWOORDELIJKHEID

Donderdag met elf tafels rond,en de sfeer blijft goed ,leuk om zo uw sport te beoefenen. Pittige gordiaanse belg.gifdiscussies achteraf ook,de apres bridge zo belangrijk voor de ontwikkeling van uw techniek. Beginners wordt de zeer moeilijke materie van "reverse" bieden in gehamerd. Althans toch in de lage landen.In de scandinavische landen ,heeft men dit gedrocht snel gedumpt.Hun uitleg (die ik volmondig bijtreed,want aandachtige lezers weten dat ik mijn bridge mosterd haal bij Jan Kelder,het noorse Ekren systeeem en Roger Zaman) Reverse bieden bellemmert het bieden ,Stel u hebt twaalf punten ,vijf harten en vier schoppen , partner heeft twaalf punten vijf klaveren en vier schoppen.U opent één harten, volgens berry moet partner gezien zijn sterkte twee klaveren bieden . U bent aan de beurt,bied u schoppen .. Neen want twee schoppen is nu reverse ,mag u twee hart bieden ... neen want voor berry moet u zes harten hebben..rest nog twee zonder (heeft u ruiten dekking?) .Speelt u vierde kleur dan kan u weg met twee ruiten. Heeft partner ruiten dekking dan zit u nu in drie zonder. In butler of in viertallen niet zo erg .In paren kan het missen van de vierschoppen ,u een nul kosten.Bedankt reverse!!

Ik met punthoofd naar Roger, uitleg.... Even met de hand strijken door de zilveren baard,een flinke trek aan het onafscheidelijk sigaartje(cord diplomat) en dan . Beter is kleur verandering is ronde forcing spelen .Of als u het kind een naam geeft ,kleine reverse.In situatie hierboven kan opener rustig twee schoppen bieden. Let wel op als u een tweede kleur bied mag partner niet passen ,u moet dus elke bieding kunnen verdragen.Maar zijn we dat niet altijd verantwoordelijk voor ons daden.

Bent u niet akkoord ,of aanbidder van de heilige reverse..spring op uw letter orgel en stort uw gram.Of bied mij een bleke veddet aan en ,open een gesprek .Over de gordiaanse"reverseknoop"

 

10:46 Gepost door rene in bridge, Web | Permalink | Commentaren (1) | Email dit |  Facebook

 

19-06-10

KOMKOMMER TIJD!

Voor mij  een weekje vroeger vakantie periode. Trouwe bezoekers ,ik schat zo een vijftig a zestig personen zullen een twee weekjes op hun honger zitten . Frans houd een uitslagje bij voor mij zodat de laatste kampioenschapsdag  later nog netjes kan genoteerd worden .

Twee top spelers aanwezig donderdag ,Marc Nijs en Dirk Verhulst .Geklopt door coryfeeen van bij ons Beeldens Clays .O ja voor ik het vergeet ,soms vind u in het klassement eens een vreemde achter naam ,Von ribbentrop ,De Vechter , Pollentier enz. Dit komt omdat sommige spelers alleen met hun voornaam in de uitslag komen ,als ik ze niet ken ,fantaseer ik er graag eens op los en geef  toeEllen Saphiro dat flatteerd toch  of niet .. Het is maar dat VBL watchers uit naburige clubs niet meteen juridische stappen moeten zetten.

Aan tafel bij de competitie leiders ,een mooi voorbeeeld van een COMPETITIEF DOUBLET. Wat is dat nu hoor ik u al zeggen wel stel volgende bieding .Oost  West kwetsbaar  Z 1sch  _ west 2Ru- N pas _ O Pas   Z 2sch  W pas  N pas  O 3 RU   .  Z pas   W pas  Het is duidelijk dat beide partijen rond de 20pt draaien . Voor N met schoppen steun maar 4 ruiten tegen, is de afweging ondanks de single ruiten bij partner is 3schop geen garantie op succes . als drie ruit gemaakt word is het zowieso een nul score voor N Z . Zelf -1 gaan is ook al niet goed . In feite heeft het drie ruiten bod van oost west een grote kans op succes zelfs met -1 .Tenzij een  doublet van NZ . Noord met zijn vijf punten kan zijn partner laten beslissen door een COMPETITIEF DOUBLET Hij vraagt aan partner zuid om te kiezen voor tegenspel of alsnog drie schop te bieden .

Een competitief doublet geeft dus aan partner de keuze tussen uw twee mogelijkheden ,enerzijds steun in partners kleur en de kleur van de tegenpartij  in bezit.

Wie meer wil weten kan competitief doublet  ,laten opsnorren door google . In dit praktijk voorbeeldje was drie ruit dubbel -1 goed voor tweehonderd een zaal top , nu werd drie ruit -1 gespeeld goed voor honderd wat een gedeelde nul score werd.

 moeilijke keuze

13:20 Gepost door rene in bridge | Permalink | Commentaren (0) | Email dit |  Facebook

 

05-10-09

TROEF UIT!

In een vorig artikel uit de categorie bridge ,had ik het over het belang van troeven in de korte troef hand.

Goede spelers hebben zeer stricte regels over het uitkomen .Logisch omdat de uitkomst meestal bepalend is voor winst of verlies van een kontrakt.Het ligt dus een beetje in de lijn van de verwachtingen dat er al eens troef wordt gestart .Vooral als men geen perspectief heeft op snel ontwikkelen van top slagen. bv Partner heeft geen bod gedaan ,Zelf heeft men geen gesloten reeks ,men speelt in het waasland en mag niet starten onder aas of heer,partner komt uit gent dus zeker niet starten onder de vrouw(logisch eigenlijk bij een vrouw eindigen we meestal van onder) .Dus we gaan troef starten ,ook hier zijn regels ,zit partner achter de sterke hand geen probleem. In het ander geval even opletten . single troef wordt algemeen afgeraden ,nochthans dame , boer, tien singel is men meestal toch kwijt ,want een goede leider speelt altijd eerst een top honneur alvorens te snijden . Partner hoeft ook niet meteen hoog in te leggen.

Wat men zeker niet mag doen is troef starten ,in het bezit van dame klein. Want dame klein bij u en tien  klein klein  bij partner levert bijna altijd een slag op als leider de kleur moet aanspelen.

U wilt dit testen ,men neme een boek kaarten ,verwijder de jokers leg in noord schoppen dame kleintje leg in zuid schoppen tien klein klein.Deel de overige acht schoppen willekeurig over oost en west .Men dele nu de rest van de kaarten en zorge ervoor dat iederen dertien kaarten heeft.Dit kan men controleren door te tellen 1;;2;;3;;enz tot dertien. Speel nu de schoppen aan vanuit oost of west.Doe dit nog eens over ,maar speel schoppen dame voor . Veel plezier ...oh ja zorg ervoor dat de tafel gereinigd is

15:59 Gepost door rene in bridge | Permalink | Commentaren (0) | Email dit |  Facebook

 

31-05-09

OVER BIEDEN!

Als we bieden is het meestal de bedoeling te trachten een contract te spelen ,om te winnen of om de score van de tegenpartij te beperken.Soms is het echter belangrijk te bieden om partner een goede uitkomst tegeven . Punten en lengte van de kleur is hier van ondergeschikt belang .Meestal doen we dit als de tegenpartij een groot kontrakt gaat spelen ,bv als je weet dat ze afstevenen op een slem kontrakt. Een voorbeeld van donderdag,Zuid opent twee klaveren (In hun geval eenentwintig punten of meer ) noord bied twee schoppen acht punten of meer. Oost weet nu al hoe laat het is . Hij is in het bezit van ruiten heer,omdat de start tegen slem uitermate belangrijk is bied oost drie ruiten ,niet om te spelen natuurlijk wel om zijn partner het bezit van een top honneur in een kleur te geven . Noord en zuid moeten nu maar rekenen ,of ze verder door bieden naar slem of beslissen via dubbel hun score op te halen. In dit specifieke geval was het doorgaan naar zes gedoemd om te mislukken vermits west in het bezit was van ruiten aas . Noord zuid zagen geen soelaas in een dubbel en eindigden in een manche contrakt wat matig scoorde . Na de wedstrijd werd bij de toernooi leider klacht ingediend over onethisch bieden van oost.  Oost zal het dus niet meer doen in onze club, en gaat om de vrede en rust ,met bloedend hart bewust  slecht bridgen.

veiling

 

 

09:31 Gepost door rene in bridge | Permalink | Commentaren (0) | Email dit |  Facebook

 

27-04-09

LOKERS LAVINTHAL

Speciaal voor beginners, en de andere zoekende bridgers. HET signaal systeem  ,bestaat jammerlijk niet.Want dan zou iedereen het spelen.Er is nogal wat specimen op de markt ..; Lavinthal, Romeins Lavinthal,circulair(zeer populair in lokeren) ,Revan ...enz. Ik zou zeggen geintreseerden ,zoek ze maar op in boekjes ,internet, aan de toog.

Laat ons zelf eens iets maken voor als we niet kunnen volgen.Er worden schoppen gespeeld en we kunnen niet volgen Wat gooien we af.       1 We gooien iets weg wat we kunnen missen. bv Ruiten partner weet nu dat we iets hebben in klaveren en of harten. 

           2 We zouden ook kunnen  afspreken dat we iets afgooien wat we juist willen dat partner speelt als hij aan slag komt.  (zoals in het bieden en whisten).Nadeel is dat we van onze goede kleur een kaart minder hebben.

            3 Dus terug naar 1 ,we besluiten de  Ruiten (koekes) weg te smijten ,maar we hebben keuze we kunnen in de kleur die we kunnen missen (dit wil zeggen partner als ge aan slag komt liefst geen Ruiten)we kunnen een onpare ruiten afgooien of een pare.

            4 We spreken het volgende af ,een onpare ruiten afgooien vraagt partner wanneer hij aan slag komt de hoogste kleur terug te spelen. Dus een onpare ruiten afgooien als er schoppen gespeeld worden  vraagt van klaveren en harten de hoogste kleur te spelen in dit geval dus Harten.  Gooien we een pare kaart af(2,4,6,8)dan vragen we partner de laagste kleur te spelen in dit geval is dat klaveren.

             5 Dit kunnen we ook toepasen met hoge of lage kaarten;2,3,4,5zijn lage kaarten ,zij vragen de laagste kleur.6,7,8,9 zijn hoge kaarten zij vragen de hoogste kleur.

              6 De 5 en de 6 ,zijn eigenlijk middenkaarten  .Stel we spelen  systeem punt 4 (onpare hoge kleur, pare lage kleur)  . Er worden schoppen gespeeld  we kunnen niet volgen en we zouden graag hebben dat partner harten speelt. Dit kunnen we doen door een onpare klaveren of ruiten te spelen. Helaas we hebben geen onpare klaveren of ruiten. Toch willen we harten aan signalleren (We gaan met ons hand naar ons kloppend hart). Knipogen Grapje  . Neen we lossen het anders op .

              7. We spreken af dat de 5en de 6 rechtstreeks de kleur vragen .Dus we spelen Harten 5 of 6 . Heb je die ook niet  (worst case scenario) . volgend spel beter.

                    Zo aan het werk, eerst negen keer traag puntje per puntje lezen. Een keuze maken met partner tussen systeem 4 of 5.Oefening  Er worden Harten gespeeld,we kunnen niet volgen .Als partner aan slag komt willen we dat hij Ruiten speelt.

Systeem4  . We gooien onpare schoppen (klaveren en ruiten schieten over en onpare vraagt de hoogste kleur van de Klaveren enRuiten) Of we gooien een pare klaveren(schoppen en ruiten schieten nu over en een pare vraagt de laagste kleur van ruiten en schoppen)

Allo   bent u er nog ,u duizelt wat ,begrijpelijk probeer morgen nog eens . Sorry voor het punthoofd

punthoofd
     

 

 

 

 

12:26 Gepost door rene in bridge | Permalink | Commentaren (1) | Email dit |  Facebook

 

15-04-09

SPORTIVITEIT OF REGLEMENT

Het weze gezegd en geschreven ,het reglementeren van het bridge spel is één van de moeilijkste opgaven ter wereld.Dus alle respect voor de internationale commisies hiermee belast . Wat is het hoofddoel van die regels . Het spel na een mishandeling vlot laten verlopen zonder nadeel voor spelers die niets met de feiten te maken hebben. Samen met mijn partner ,huldigen wij het principe een zichtbaar getoonde kaart is gespeeld.Nochthans als leider ,heeft men nogal wat regelmogelijkheden om zich te herstellen. Voor wie het boekje met spelregels heeft, lees even aandachtigartikel 47c opblz64 aansluitend artikel45punt 4b.Maar wat dan met artikel 53c .Het wordt nu al warrig en er is nog niet eens en concreet feit .           Waarom  laat het reglement in sommige gevallen toe dat u een fout onmiddelijk hersteld .Het gaat hem om het feit van de benadeling. Een voorbeeld u speelt 3ZT U heeft zes slagen liggen ,aan tafel ligt SCH heer klein  klein . In uw hand heeft u SCH aas ,dame,klein. De rest van de kaarten zijn voor de tegenstander.Eigenlijk moet u nu claimen "nog drie slagen schoppen en de rest voor u". Maar goed u speelt een kleine schoppen van tafel uit uw hand speelt u ook een kleine schoppen! uw linker tegen speler speelt onmiddelijk een kaart bij en u zegt nu o ik vergis me ik moet natuurlijk hoog leggen kijk ik heb drie topslagen schoppen.Het is duidelijk dat de tegenstanders hun top niet zomaar afgeven ,nochthans zijn alle spelers die in hun richting zitten nu benadeeld.Alleen een arbiter kan nu juist oordelen.  Maar ik steek mijn hand niet in het vuur over zijn uitspraak.

Laten we het volgende afspreken . Claim als het aantal slagen dat u maakt duidelijk is .  En onoplettendheid zijn een onderdeel van het spel dus onderga uw lot .

arbiter

 

13:15 Gepost door rene in bridge | Permalink | Commentaren (0) | Email dit |  Facebook

 

23-03-09

TWIJFEL IN BRIDGE

Ze zijn niet te tellen ,de twijfel gevallen in ons bridge spel oa,in het bieden meestal kijken we naar het plaffond om te zien of de oplossing  daar niet ergens geschreven staat . Helaas wat nu , u heeft keuze ge kunt uw eerste gedacht doen ,valt soms mee. Een andere optie is kies voor de passie en de vreugde van het spel .Bv bij twijfel wel bied die slem dan zoveel keer komt het niet voor .Trouwens op een avond pakt u toch een aantal nullen ,die ene kan er wel bij.

Nog zo een vervelend ding is ,u speelt een conventie die weinig voor komt .U bent uw antwoord dus vergeten ,uw partner hoort aan de kreun en zucht wat er aan de hand is ,dreigende donderwolken stapelen zich op zijn verdorven geest . De meeste mensen passen in zo een geval . Met bijna altijd een ramp tot gevolg . Probeer dit eens ,in de meeste conventies betekend het bieden van de laagst mogelijke kleur een ontkenning . Misschien zal u te laag zitten maar partner krijgt nog een kans.

Dus conventies regelmatig doornemen ,en misschien de tips eens proberen.

15:50 Gepost door rene in bridge | Permalink | Commentaren (0) | Email dit |  Facebook

 

17-01-09

DEKKING ZOEKEN

U herinnert  zich nog het dilemma  aas uit of niet. Wel bridge zit er vol van. Kunst is een keuze maken en altijd het zelfde doen .

Donderdag was het in de bieding wat doen we ,2RU bieden of 1ZT ? Mijn partner koos twee keer voor  het troefcontract ,het koste ons waarschijnlijk de eerste plaats.

Nochtans had zij een heel goede motivatie voor haar keuze ,nl het ontbreken van stops in een kleur .Omdat we   zo laag mogelijk moesten eindigen ontbrak de ruimte om dekking te vragen. Eén van de dooddoeners die we soms horen verkondigen is de stelling “weg van de mineurs ”. We gaan het eens uitdiepen,1ZT en 2KLAVEREN of RUITEN geven de zelfde score nl 90 . In zt troef  moet je wel een slag minder halen wat met weinig punten een beslissende factor kan zijn. Ik zou adviseren ,voor 1ZT kiezen zonder single of nul kaart in een kleur .

                    Wat de hogere contracten betreft ,is het best eens de fit in de mineur is aangegeven  ,de zij kleuren te bieden die dekking geven .bv N1KL partner Z 2KL

Fit ligt vast , Noord  bied nu 2HARTEN   hij beloofd dekking in de harten , maar ontkend dekking in de RUITEN . Als Z nu SCHOPPEN  bied  heeft hij ook de ruiten dekking en wordt de ZT in de sterke Noord hand gespeeld .Indien men  geen dekkingen heeft gaat men gewoon terug de fit kleur bieden .

             U slaat even door , wel lees het rustig nog een keer of zes ,en vooral vraag wat verduidelijking  aan uw  bridge idolen .

apenrots

12:04 Gepost door rene in bridge | Permalink | Commentaren (0) | Email dit |  Facebook

 

14-09-08

OVERSLAGEN ONDERGESCHIKT

Rekening houdend met de tip aanvallend spel ,en het belang van de manche contracten in viertallen ,gezien ook het kleine effect van overslagen in de eind afrekening spreekt het voor zich dat we het maken van ons contract niet op het spel zetten voor een overslag .

Anderzijds is het ook zo in het tegenspel. We gaan dus aanvallend tegenspelen. We gaan dus alles proberen om het contract down te krijgen .Ook als we door onze actie ,bij een mislukking de tegenpartij enkele overslagen geven.

Tegenspel bepaalt winst of verlies in bridge .Zeker in viertallen .Naast het uit bieden van het juiste contract is het tegen spelen van een contract top item bij de aprés  Bridge .Ik wens hier even het gezegde van ex bestuurslid Roger Zaman te citeren" Wie bey is gaat in de café trappist drinken en systeem bespreken"

Beste lezer wanneer u een contract niet gemaakt heeft ,is het niet verboden even te gaan vragen aan de bridger die het wel gemaakt heeft hoe hij het gedaan heeft . Dit werkt zeer verhelderend en leerzaam .

18:22 Gepost door rene in bridge | Permalink | Commentaren (0) | Email dit |  Facebook

 

Alle berichten

 
 
 
 
 
 
 

14:55 Gepost door rene naessens in BRIDGEWetenschap | Permalink | Commentaren (0)